Login | Register

All times are UTC

It is currently Sat Nov 07, 2009 8:12 pm

Welcome
<a href="http://metalheadtr.com" target="_blank">metalhead</a>
<a href="http://metalheadtr.com/forum" target="_blank">metalhead</a>

Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: JOHNNY DEPP:BİR KANUNDIŞINA DIŞARIDAN BAKIŞ
PostPosted: Fri Jul 03, 2009 6:46 am 
<marquee> johnny depp</marquee>
<marquee> johnny depp</marquee>

JOHNNY DEPP:BİR KANUNDIŞINA DIŞARIDAN BAKIŞ

Image

46 yaşındaki aktör asla Hollywood kurallarına göre oynamadı ve şimdi aktörün isyankar tarafı kendine çok benzeyen bir ruhu canlandırdığı Toplum Düşmanları filmindeki John Dillinger karakteriyle yeniden su yüzüne çıkıyor.

Johnny Depp'in ilk makineli tüfeğiyle ilgili çok güzel anıları var.

Owensboro'da büyüyen yaramaz bir çocukken,5-6 yaşlarında 22liklerle ateş etmeye baçladı daha sonra 38 lik 44 lük ve 45 liklere geçti.Sonra da arkadaşı Thompson'ın makineli tüfeğine el attı.

''Tüfeğin arkasını bir ağaca dayamıştım çünkü geri tepiyordu.''diyor aktör o zamanları hatırlarken.Ellerini hayali silahının üzerinde çırpıyor.''Bir anda ateş aldı ,ama bir kaza olmadan yakaladım''diye anlatıyor gülerek.

Tüfekler bu günlerde Depp'in başlıca sohbet konularından biri özellikle Michael Mann'in epik filminde ünlü banka soyguncusu John Dillinger'ı canlandırdıktan sonra.Ama ateşli silahlar başka şekilde de baş göstermiş aktörün hayatında.Uzun süredir arkadaş olduğu Hunter Thompson ile ilk kez karşılaştığı zaman yaşadığı olayın hikayesi gibi.Aktör Thompson'ın Colorado'daki evine gittiğinde,duvarda asılı duran 12 lik gauge tüfeği hakkında yazara iltifat ettiğinde.

''Bana şöyle dedi 'oh evet ateş etmek ister misin?''Sonra Thompson ona birkaç küçük küçük propan tankına dayanmasını söylemiş.''Ağzımda sigara vardı sonra bana kibrit kutusu biçimli kare kutuları vermeye başladı ve onların içindeki tankların iki yanına da damlatmamı istedi.Bende bu damlattığımız şey ne diye sordum,bana nitrogliserin dedi.''

Depp kara gözlerini kocaman açıp korku dolu bir ifade takınarak ''Sigaramı yerdeki birikintinin içine attım.''diyor.

Daha sonra Thompson'ın arka avlusundaki tanklara ateş etmiş.''80adım büyüklüğünde ateştopu oluştu.Sanırım böylece beni test etmişti''diyor gülerek.

Tabii ki Depp'in sahip olduğu özgür ruhla limitlerini test eden herhangi bir testi geçemeyeceğini düşünmek zor.O belkide erkek aktörler arasnda en sıradışı olanı.İronik olarak-silahlarla içiçe geçen geçmişine rağmen Hollywood starları arasında herkesin birbirini vurduğu aksiyon filmlerinde yeralmayan tek aktör o.Erkeklik kavramının sınırlarını genişletmek için Depp, Hollywood taki bir çok aktörden fazlasını yaptı.Erkek heteroseksüelliğinin vizyonu olan Adam Lambert'in ''Amerikan İdol''ünde görülmesinden çok önce,hala feminenlik unsuru olarak görülen ''guyliner'' akımını Amerika'ya getirdi.

Herzaman sui-generis tarzıyla görülüyor.Ropörtaja mavi,vücudunu saran bir yelek ve cebinden sarkan yeşil bir bandana ile geliyor.Saçı 20 li yılların tarzındaki gibi bir tarafa düşürülmüş ve sakalları yeniden uzamaya başlamış.Kibar ve yorgun bir tavırla içeri girip hemen hafif sersem hali için özür diliyor.

Porto Rico'da film çekimlerini tamamladıktan sonra hemen çocukları almak için Los Angeles'a uçmuş ,çocukları Fransa'daki evlerine bırakmış ve sonra gala için Chicago'ya ordan da ikinci gala için Los Angeles'a uçmuş.

Beverly Hills deki otel odasında otururken tüm bunları tekrar neredeyse tanınmayacak bir ses tonuyla anlatıyor.Ağır ağır ve sözcükleri dikkatle seçerek konuşuyor,son 10 yıldır aktör neredeyse hiçbir filminde kendi ses tonuyla konuşmadığından sesi kulağa ilk etapta yabancı geliyor.

Depp yaklaşık 50 filmde rol aldı ama kariyerinin başlarında topluma uyum sağlayamayan,ekrandaki doğal karizmasından ötürü kendisine verilmeye çalışılan starlık unvanından ihtiyatla kaçınan bir artist olarak görülüyordu.Son zamanlarda ise kendi kabuğuyla daha huzur içinde olan bir görünümde.

Depp son yıllarda kenar mahallelerde çalışan,hergün karşılaştığımız normal insanları fazla canlandırmadı.Bunun yerini gözleri sürmeli erselik bir korsanı,Prens Valiant tarzı saç kesimiyle hafif korkunç şeker üreticisini,Peter Pan'ın hayalperest ve nazik yazarını ve turuncu kaşları,kafasından fışkırıyormuş gibi saçları,yeşil gözleri ,kuştüyü ve deriden yapılmış şapkasıyla Tim Burton'ın yeni filminde Mad Hatter'ı canlandırmayı tercih etti.

Oynadığı karakterlerdeki parlak görünüş çoğunlukla Depp'in kendi hayalgücünün eseri.''Kafanızda bu güçlü imajlar biranda oluşuyor veonları söküp atamıyorsunuz.''Bir rol için çalşmaya başlarken yaptığı ilk iş o karakterin karakalemini çizmek.Ya da Willy Wonka,Mad Hatter ve hatta Dillinger için yaptığı gibi suluboya çizimler yapmak.Böylece beyninin hayalgücüyle birlikte yuvarlanmasına izin veriyor.Jack Sparrow'un ünlü sürmeli gözleri için glam-rock'tan değil,göz kürelerini güneşten korumak için boyayan Berber göçebelerinden esinlenmiş.

''Herzaman çizimler yapıyorum.Nedenini bilmiyorum ama karakteri bir şekilde önce gözümün önünde görmem gerek.''

Disney yakın zamanda Mad Hatter'ın ilk görüntülerini yayımladı ve tahmin ettiğimiz gibi birazcık kaçık diyebileceğimizden çok daha fazlası gibi görünüyor.''Turuncu saç çok önemliydi.Bence o zehirlenmişti ve bu da saçlarına tırnaklarına ve gözlerine yansıyordu.''diye açıklıyor Tim Burton'ın da kendiyle benzer çizimler yaptığını mutlulukla farkeden aktör.

Dillinger aktörün yaşadığı dünyaya sığamayacak kadar isyankar ve dışlanmışlık ölçütlerine tamamen uyuyor.Kanun kaçağı aynı zamanda aktör için neredeyse duygusal bir bağı temsil ediyor.Dillinger Depp'in doğduğu Kentucy'den 3 saat uzaklıktaki Mooresville'de doğmuş.Diilinger sarhoşken işlediği söylenen bir suç yüzünden 9 yıla mahkum edilmiş ve çıktığında acımasız bir suçluya dönüşüp bir sürü bankayı soymuş,hapisten kaçmış,FBI ile çatışmaya girmiş ve sonunda Chicago tiyatrosunun çıkışında vurularak öldürülmüş.

Dillinger için araştırma yaparken Depp ısrarla Dillinger'a ait bir ses kaydı aramış ama bulamamış.Sonunda Dillinger'ın babasına ait ses kaydı beklenmedik şekilde yardımcı olmuş aktöre.''Dillinger'ın babasının sesini duyunca...Ben bu adamları tanıyordum.O anda onları tanımıştım .Dillinger sayesinde büyükbabamı selamlamak istedim aynı şekilde büyükbabam sayesinde Dillinger' ı selamlamak istedim.

ARADAKİ BAĞI HİSSETMEK

Depp ailesinin siyah-beyaz antenli televizyonunda saatlerce hakkında yapılan filmleri izlediği Dillinger ile çabucak iletişim kurduğunu söylüyor.

O zamanlar ailesinin beraber taşındığı ve anne babasının daha sonra ayrıldığı Florida'da yaşıyorlarmış.Johnny Depp Dillinger'dan sessiz filmlerin yıldızı Charlie Chaplin ve Bustor Keaton'dan etkilendiği kadar etkilenmiş.Bu gün bile günümüzde çekilmiş filmlerin açılış sahneleri bile uyuyakalmasına neden olurken aktör eski Warner Bross amblemini gördüğü anda kalbi çarpmaya başlıyormuş.''Sanırım beni asıl etkileyen o dönemdi,30 lar 40 lar hatta 20 ler.Eski Bogey filmleri,Cagney filmleri ve hatta Fred Astaire tarafından büyülenmiştim.

Şüphesiz ki Dillinger hakkındaki efsaneler onun hakkında bilinenlerden çok daha fazla,''Toplum Düşmanları'' filmi Bryan Burrough'nun gangster hakkında yazdığı kitaptan esinlenilerek yaratılmış.

''Filmin adı Toplum Düşmanları ama ben John Dillinger'ıtoplumun düşmanı olarak görmüyorum.''diye ekliyor Depp.Sonra Dillinger'ın suç alanında rakibi olan ve 40 yıllık zaman zarfı boyunca çok daha fazla acıya ve zarara neden olan J.Edgar Hoover'a dikkat çekiyor.''Demek istediğim asıl suçlu kim?''diye soruyor Depp.Film kanlı ve acımasız ama olaylar büyük bunalım döneminde,bankaların battığı bir zamanda geçiyor.''İnsanlar belli bir noktada artık kollarını kaldırmalılardı değil mi?''

Şu anda da yaşanan ekonomik sorunlara rağmen günümüzde benzer bir figürün kurallara karşı gelişini romantik bir şekilde anlatılmasını hayal etmek çok zor.Bir çok insan istikrar ve asayiş istiyor daha fazla kaos değil.Ama Depp'e göre asıl fark aşındırıcı medya ilgisi.

''Bugün orada bir yerlerde Robin Hood tarzında bir adam olsa-öyle bir zamanda yaşıyoruz ki özel hayatımızı televizyonlara satıyoruz.Herkesin bir kamerası,cep telefonu,Blackberry'si var ve 10 saniyeden az sürede kaydettiğin şey internete düşüyor.Yani günümüzde olsaydı anında satılırdı.''

Medyaya yansıdığına göre detaylara manyaklık derecesinde dikkat eden Mann ile aralarında çekimler sırasında sürtüşmeler olmuş.Depp tüm bunların gelişimin bir parçası olduğunu söylüyor.

''O çok dikkatli ve işe bunu bilip kendini hazırlayarak başladığında herşey iyi gidiyor''Aktör aynı zamanda Mann'in bir resmi boyadığını ve buna alışmanın zor olduğunu söylüyor.''Bilirsiniz paletteki bir renkten ibaret olmak bana göre değil.''

Kendini dizginlemekte zorluk çektiğini hissettiğindeyse''Bazı zamanlar elime bir fırça almam gerekti.''diyor.

''Bazı sahneler hakkında gayet dostça konuştuğumuz oldu ama bazen de fikir ayrılıklarına düştük ve biraz tartıştık.''Diyor Mann başka bir röportajda.''Ama Johnny bana geçen gece sette herşey güllük gülistanlık olduğunda o film iyi olmazdedi.Ben aktörlerin kendi yorumlarının da olmasını istiyorum.''

Röportajın sonlarına doğru Depp'in menajeri onu almaya geliyor.Son olarak eklemek istediği bir şey olup olmadığını sorduğumda durup düşünüyor ve sonra ''Umarım iyi olmuştur''diyor Toplum Düşmanları hakkında.Sonra tekrar gülmeye başlıyor ''İyi olduğunu duydum.''

Aktör filmi izlememiş.Aslında son yıllarda oynadığı birçok filmi izlememiş.

''İzlememeye çalışıyorum.İzlediğiniz zaman onun sadece bir ürün olduğunu itiraf etmek zorunda kalıyorsunuz.''Ne yaptığı işin ne de kendinin üzerine parasal etiketin yapıştırılmasını istemiyor.

''Bir projeyi yapmak onu yaşamak...Sadece aklımda kalan deneyimleerimle o işten ayrılmayı seviyorum.''

By Rachel Abramowitz

Los Angeles Times

28 haziran, 2009

çeviri:johnnylover

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC